Ehliyet Sınavına Hazırlanma Rehberi
Ehliyet alabilmek için bazı şartları bulundurmak gerekiyor. Öncelikle hangi sınıfta ehliyet alacağınıza karar vermeniz önemli. Çünkü 17 adet ehliyet sınıfı var. Ayrıca 18 yaş sınırını da unutmamak gerek. Bunların dışında en az ilkokul diplomasına sahip olmanız gerekli. Bu şartlar arasında sağlık taramasına girmeniz de istenecektir. Tüm bu şartları bulundurdunuz ve bir ehliyet kursuna yazıldınız.
Kayıt yaptırmadan önce ehliyet kurslarını ve şartlarını araştırmanız sizin faydanıza olacaktır. Kayıt yaptırdığınız ehliyet kursu da size ayrıntılı bilgileri verecektir. Fakat izlemeniz gereken bazı yollarla bu sınavı başarıyla tamamlamanız daha kolay olacak.
Ehliyet Almak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?
Artık araç kullanmak bir lüksten çok ihtiyaç olarak karşımıza çıkıyor. Hatta iş başvurularında bile ilk sorulardan bir tanesi ehliyetinizin olup olmadığı. O yüzden artık alınması şart gözüken ehliyet disiplinli bir çalışmayla fazla zorlanmadan sahip olunabilir bir belge. Öncelikle kursa düzenli gitmeniz ve derslere katılmanız büyük önem arz ediyor.
Ayrıca bu konuyu Millî Eğitim Bakanlığı takip ediyor. Yoklama alındığı için devamsızlık yapmamaya özen göstermelisiniz. Kursta öğrendiğiniz bilgileri pekiştirmek için deneme testleri çözmeniz size büyük yarar sağlayacaktır. Uzman eğitmenlerden yardım almaktan ve soru sormaktan çekinmemeniz önemli. Aklınıza takılan soruları mutlaka sorup doğrusunu öğrenmelisiniz.
Ehliyet Sınav Konuları Nelerdir?
Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sınav soruları ilk yardım, trafik adabı, araç tekniği, trafik ve çevre olarak 4 ana başlık altında toplanıyor. Bu sınav soruları hem genel kültür hem de bilgiye dayandığı için önceki yıllarda çıkmış soruları çözmek de size ne tarz sorular geleceği hakkında fikir verir. Ayrıca sınavda yanlış yapmaktan korkmayın. Çünkü yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Bu yüzden size en yakın gelen cevabı işaretlemeniz soruyu boş bırakmaktan daha mantıklı bir çözümdür.
Yazılı sınav sonuçları yine Millî Eğitim Bakanlığı resmî web sitesinden yayınlanıyor. Ayrıca sınav gününe uykunuzu almış olarak gitmeniz dikkatinizi toplama açısından önemli. Yine sabah sınava gelmeden ağır yemekler yemekten kaçınmanız sınavınızın rahat geçmesi için dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu. Yazılı sınavda başarı olduğunuz takdirde direksiyon sınava tabii tutulmaya hak kazanırsınız.
Direksiyon Sınavından Nasıl Başarılı Olunur?
Yazılı sınavdan başarılı olduktan sonra sıra tecrübelerinizi pratikte göstermeye geldi. Zaten kayıtlı olduğunuz ehliyet kursunda size sınavdan önce direksiyon için ders vereceklerdir. Eğitmenlerinizden bu konuda yardım almanız ve sınavda ne tür komutlar geldiğini sorabilirsiniz. Sınav günü sakinliğinizi korumak verilen komutları soğukkanlı ve doğru bir şekilde yerine getirmeniz önemli.
Ayrıca sınavda sadece araba kullanmanız, vites değiştirmeniz, park yapmanız dışında dikkatinize, yol takibinize, şerit takip etmenize ve direksiyon hakimiyetine de bakılıyor. Bu yüzden araca ilk bindiğinizden itibaren dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Örneğin, koltuğunuzu kendinize göre ayarlamalı, emniyet kemerinizi takmalı, aynaları kontrol etmelisiniz.
Sonrasında yolun müsait olduğunu anladığınız anda yola çıkmaya hazırlanmalısınız. Direksiyon sınavında bilmeniz gereken bir diğer konu ise hata yapmaktan korkmayın. Çünkü bu sizi panik yaptırıp daha büyük hatalar yapmanıza sebebiyet verebilir. Direksiyon sınavında tıpkı yazılı sınav gibi belli aşamalara belli puanlama yapılır.
Yani bir kere hata yapmanız sizin direksiyon sınavından kalmanız anlamına gelmez. Biliyorsunuz ki kaza yapma riskine karşı araçlar sürücü adayları için özel tasarlanmıştır. Yanınıza yine bir eğitmen olacaktır. Acil durumda müdahale edecektir. Bu yüzden sakinliğinizi korumak bu sınavda başarılı olmanız için en önemli etken.
İyi ki bu site var inşallah alırım ve aldıktan sonra size teşekkür edebilirim
Ehliyet aldığımda gelip bu yorumu okuyacağım happy happy happy